Алея Карл Маркс

Алея Карл Маркс (Karl Marx Allee), ресторант “Кафе Москва” (Kafé Moskau) и огромен рекламен надпис “Балканкарподем” (Balkankarpodem) качен на покрива на жилищен блок и видимо построен в рамките на тогавашната Германска Демократична Република… Това видяха очите ми в центъра на Берлин. Tова е столицата на днешната Федерална Република Германия – най–силната икономика в Европейския Съюз и най-големият вносител на средства в евробюджета. Една безспорно демократична и уредена страна. От тези, за който казваме, че са се оправили.


Докато съзерцавах огромните букви на вече несъществуващата гордост на българската подемна техника неспирно си задавах въпроса “Как е възможно?”. Всъщност въпросът имаше вариации:

• Как е възможно булевардът все още да се казва още Карл Маркс?
• Как е възможно ресторантът да продължава да се казва “Кафе Москва” и защо, по дяволите, са запазили същите букви от преди 40 години?
• Как е възможно да се рекламира една компания като Балканкар Подем, която отдавна вече не съществува като такава?
• Как е възможно берлинчани да не мразят и в червата ЩАЗИ и всичката тази архиктектура останала от времето на Студената Война?
• Как е възможно още да пазят стената?
• Как е възможно да са толкова различни от нас българите?
• Как е възможно тези хора да се наричат нормални?

В България е друго… У нас регулярно се задава въпросът “Кога ще махнем паметника на Съветската Армия в София? А Альоша в Пловдив?”. До кога ще ни управляват агенти на Държавна Сигурност? До кога организиранта престъпност ще бъде Държавата и респективно Държавата ще бъде организиранта престъпност?

Поетът бе казал, че простият човек се учи от грешките си, а умният от грешките на другия. Според тази теза ние българите сме нито прости, нито умни. Ние никога не казахме сбогом на толитарният режим, в който градихме социализъмЪ. Ние никога не лустрирахме всеки един кадър на репресивния апарат, който бе причинил вреда на свободата на словото и правото на лично мнение. Ние никога не получихме извинение за безчинствата през годините на Народна Република България (както и за много други през цялата българска история). Ние никога не чухме извинение за принудителната смяна на имената на българомохамеданите – един акт, който се използва за да се дърьи 10% от българското население заложник на една парламентарно представена партия. Но най-вече ние не се научихме, че някой паметници трябва да останат за да ни напомнят от къде сме минали. Тези артефакти, които трябва да показваме на децата си, и да разказваме защо са сложени там и защо ги държим на показ още.

За сметка на това ние обвиняваме Русия (и СССР), Турция (и Османската Империя), БСП (и БКП) и международното положение… А може другояче. Може да е като в Берлин където споменът е запазен и показван на местни и туристи. Може и да е като в Прага, където танкът е розов. Може, но за сега не би.

Как е възможно?

Copyright © 2013 Borislav Kiprin. All Rights Reserved.

8 Comments

 1. Комитата September 16, 2013 at 10:45 pm

  Кога ще преместим Альоша и паметника на съветската армия от софия на друго място?

  1. Borislav Kiprin September 17, 2013 at 8:27 am

   Добър въпрос, Комита! Не съм сигурен, че бошинството е готово да направи тази стъпка. Както сам виждаш в последните почти 100 дни учудващо малко хора искат промяна. Тази истинската, де – която те кара да мислиш няколко стъпки напред и най-вече да скъсаш с пораженческия си манталитет. Хората трудно разбират, че живота зависи от тях самите. А още по-трудно разбират, че без отстояване на позиции нищо не се постига.

   Всъщност има ли конкретни предложения за ПСА и Альоша и тяхното потенциално бъдещо местонахождение? На мен лично подхода на берлинчани ми харесва. Но той е за хора, които живеят свободни и уверени в демократичните устои на съвременното им общество…

 2. Georgi Angelov September 17, 2013 at 8:39 am

  И нямат акъл да си остъклят балконите! Горките дойчовци!

  1. Borislav Kiprin September 17, 2013 at 8:44 am

   Всъщност на север се забелязват малко балкони… Те оскъпяват наема. 😉

 3. Georgi Angelov September 17, 2013 at 8:58 am

  Опит за ирония! Панелките и немечко хич не изглеждат зле. Стремежа за остъкляване у заграждане ебава мамата на градовете у нас и в бившия СССР и на никой не му пука

  1. Borislav Kiprin September 17, 2013 at 9:03 am

   Понеже тук следват строго опредлени права и норми, такова чудо като произволно остъкляване е невъзможно. Последиците ще ударят точно там където най много боли – джоба.

 4. Georgi Angelov September 17, 2013 at 9:09 am

  Въпросът е да се спазват правилата. Нещо, което е против народопсихологията на българина. Преди няколко години спорих с районен архитект, която ме убеждаваше, че няма нищо лошо в остъкляването и че общината и не може да направи нищо.

  1. Borislav Kiprin September 17, 2013 at 9:18 am

   Ще изтече доста вода докато започнем да спазваме правилата…