Мрънкане, Реформаторски Блок и Направи Избор

Вчера, Реформаторският Блок официално даде старт на предизборната си кампания с агитационен клип “Направи Избор” публикуван в Ютюб и в последствие споделен в социалните мрежи. Всъщност предизборната кампания започна отдавна – още загубата на изборите и последвалото обединение на няколко парти в РБ. Радан Кънев даже направи няколко срещи със симпатизанти и избиратели на и извън територията на България. Аз вече писах за срещата в Мюнхен тук.

Реакциите на публикуваното видео, които забелязах в Туитър, Фейсбук и Гугъл+, честно казано ме озадачиха. Започна се от това, че е преработен клип от последната кампания на американския президент Барак Обама и мнозина бяха връхлетени от остроумни мисли облечени в 140 или повече символа. Последва хейт до хейта. Но не като градивна критика, а просто с надсмешка, известна доза поглед от високо и яко мрънкане.

Да, и на мен ми е странно, че режисьорът е решил да раздели клипа на две части – антитеза и теза с поравно разделени 2 минути. Една минута актьорите казват, че няма да гласува и защо и една минута защо всъщност има смисъл да се гласува. Но аз не съм гледал креативния бриф и не мисля, че имам право да говоря. Предполагам, че там има данни от проучване и върху тях е изграден наративът и цялостната визия за изграждането на този проект.

И макар да мисля, че тази първа минута ще откаже доста избиратели да гледат клипа до края, това не означава, че имам повод да гледам от високо и да соча с пръстче РБ. Все пак присъствието на такива добре познати личности, изказващи мнението на много от тези избиратели, които не упражниха правото си на глас в последните няколко години, може да създаде емпатична връзка у аудиторията. Но това ще го видим на 25-и Май. Процентите се броят следизборно.

От гледна точка на това, че избирателната активност в България в последно време е доста ниска, не съм сигурен че мога да измисля по-добра основа за новия ми предизборен клип. Да, бих се и огледал наоколо да видя дали някой не е направил нещо подобно. Така де, да почерпя от опита на вече свършила кампания. Какво като е на Обама?(Всъщност, кампанията е на PSA и се казва “Don’t Vote”. Повече може да прочетете тук и тук на английски. А аз се извинявам за първоначалното подвеждане.)  Даже е би било хубаво, че ако е от неговата предизборна стратегия. Той и екипът му направиха онлайн това, което никой никъде преди това не беше правил – спечелиха безапелационно битката за гласовете във виртуалното пространство със присъствие и ясна стратегия и имплементация на почти всички интернет канали.

А всъщност, Реформаторския Блок не агитира да гласува избирателя за тях. Видеото завърша с репликата „Направи избор. Инициатива на Реформаторския Блок.”  Интересно ми е какво ще си помисли средностатистическия избирател, ако гледа клипа несвързана с РБ платформа… Дали няма да се усети чак на финала, че тази продукция е на това политическо обединение.

„Направи избор” е само част цялостната стратегия в социалните мрежи на Реформаторския Блок. Поне това е, което виждам аз. Страницата им във Фейсбук се оживи. Туитър акаунтът им също започна да публикува статуси и за споделя информация. И Гугъл+ страницата, макар и непопулярна (25 последователя към момента), е активизирана. Видеото попада точно на място в този момент от гледна точка на комуникация. И докато аз виждам това следейки постовете в социалните мрежи, не си спомням да съм забелязал същата кохерентност при видеото с трамвая, или онова от Ямбол.

„Направи избор” ме радва именно заради нормалността си. Този клип за мен се явява в изключително голям контраст с всичко останало, което съм гледал по предизборни кампании в България. И тук опираме до лечението на болестта, а не на симптомите. Липсата на упражняване на глас за мен е болест. От нея следват куп симптоми, на които сме свидетели през последните 24 години. Гласуването няма да ги премахне от раз. Но ще даде базата за истинска демокрация.

А инак, политическите противници нямат нужда от действия. Така като гледам избирателите от дребнавост само ще разпънат Реформаторския Блок на кръст с мрънкането си. До такава степен сме отвикнали от нормални политически кампании, че само хейт за РБ и клипа. А нещо за the big picture?

P.S.  Реформаторския Блок не ми плаща. Да, на предишните избори гласувах за Радан Кънев (не за ДСБ), на по-предишните за Калфин (не за БСП), а за първи път гласувах за Петър Стоянов (не за СДС). Ясна политическа ориентация явно нямам. Но определено се уча от опита си.

P.S.S. Преди да тръгнете да коментирате с патос, моля прочетете моите общи правила за поведение! Приемам всякакви мнения, стига те да са културно изразени. За останалите има бутон наречен “SPAM”. Благодаря!

Copyright © 2014 Borislav Kiprin. All Rights Reserved.

36 Comments

 1. BlueWater April 8, 2014 at 2:19 pm

  “Същественото в клипа е неговият смисъл, т.е., призивът да се участва в гласуването, за да се намали значението на контролирания вот, да имаме право да питаме “кой”, след като вече сме упражнили правото си на глас”, каза още Кънев.

  ЛЪЖА Радане!

  Същественото в оригиналния клип е призива да се гласува БЕЗ ДА Е КАЗАНО ТОЧНО ЗА КОГО!

  ТОЧНО поради тази и много други причини НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА РБ!

 2. BlueWater April 8, 2014 at 2:35 pm

  “А всъщност, Реформаторския Блок не агитира да гласува избирателя за тях. Видеото завърша с репликата „Направи избор. Инициатива на Реформаторския Блок.” ”

  Тоест според един специалист по маркетинг, не е реклама показването име на политическа коалиция в края на клип за стимулиране на гласуването. 🙂 🙂

  Скъсайте си дипломата и си намерете друга работа.

  1. BlueWater April 8, 2014 at 3:49 pm

   Истината рядко е добра, за тези които не я харесват такава каквато е. “BlueWater” има съвсем друго значение, което вие лесно можете да намерите стига да пожелаете. С използването на “Синий Келнерю” вие сам нарушавате точка 5 от вашите правила ” Аз не ръся гадост, спам и ХЕЙТ – моля за същото.”

   За мен появата в клипа на текст “Реформаторски блок”, независимо какво пише преди или след него, е най-малкото продуктово позициониране, подобно на показването продукти и търговски марки в едно телевизионно предаване.

   Отправянето на смешни заплахи, че щели сте да ме идентифицирате като спамър в Disqus, ще отмина с пренебрежение.

   Когато молите някого да спазва вашите правила е редно първо вие да ги спазвате! Желая ви приятен ден.

   1. Borislav Kiprin April 8, 2014 at 4:07 pm

    Да. Точка 5 беше нарушена и от двама ни. Но виждате ли колко лесно се нарушава баланса и защо я има тази точка 5-та? Употребата на обръщението “Синий Келнерю”, което бе по-скоро игра на думи свързана със 3-е коментара сервирани от Вас за нула време, и препратката към статистиката на вашата активност в Disqus целяха точно това.

    Вторият параграф от този Ви коментар е разбираем за мен. Предполагам, че може и да се приема така. Аз лично имам някакви бегли спомени, че по закон трябва да има в предизборен клип и името на партията продуцираща го. Това ще трябва да го проверя. Също така се опитвам да разбера (за сега неуспешно) какви права, и има ли изобщо такива, са приложени към видеото на PSA. Ако успея да ги намеря, ще пиша тук.

    Приятен ден и на Вас!

    1. BlueWater April 8, 2014 at 5:32 pm

     В Изборният кодекс на Мая Костинбродска има само един член за анонимни клипове и материали.

     Чл. 130. Забранява се публикуването и излъчването на анонимни материали, свързани с предизборната кампания.

     Той се изпълнява лесно, като се обявят имената на авторите и продуцентите на даден предизборен клип. Няма никакво задължение да се обявява партията или коалицията, която го е поръчала или проявила инициатива той да бъде направен.

     1. Borislav Kiprin April 8, 2014 at 9:01 pm

      Имате ли линк към новия кодекс подръка, който бихте могли да споделите?

     2. Borislav Kiprin April 9, 2014 at 9:17 am

      “Чл. 183. (1) По време на предизборната кампания кандидатите, партиите, коалициите и инициативните комитети може да изготвят и разпространяват плакати, обръщения и други агитационни материали. На всеки агитационен материал задължително се отбелязва от чие име се издава.” – Този член от Изборния Кодекс не предполага ли упоменаването на “Реформаторски Блок” във видеото?

     3. BlueWater April 9, 2014 at 5:30 pm

      Защо не цитирахте и следващата алинея 2-ра от същия чл. 183?

      (2) Всеки агитационен материал съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление, като информацията заема не по-малко от 10 на сто от лицевата площ на агитационния материал и е разположена в обособено поле. В аудио- и аудио-визуалните материали тази информация се съдържа като недвусмислено и разбираемо послание.

      Ако това видео на РБ според вас е агитационен материал по смисъла на чл.183, то защо в клипа не е “недвусмислено и разбираемо” казано, че купуването и продаването на гласове е престъпление?

     4. Borislav Kiprin April 9, 2014 at 7:00 pm

      BlueWater,

      Не го цитирах, защото идеше реч за присъствието на “Реформаторски Блок” в аудиото на видеото.

      Всъщност, аз не мога да дискутирам от името на РБ. Също така не съм в позиция да знам защо са направили каквото и да е. На този уебсайт изразявам личното си мнение. И в този специфичен пост по-горе разсъждавах по видеото имайки предвид личните ми впечатления.

      Предлагам да се обърнете към съответните органи, които биха могли да Ви дадат отговор, кое е правилно или не според Изборния Кодекс. Също и дали това видео попада под юрисдикцията му. Това е работа за юристи, а аз не съм такъв. Не мога да помогна.

      Благодаря за вниманието и коментарите! Съжалявам, че Ви отвърнах със същото на един от първите коментари. Считам, че не беше продуктивно и ще се постарая да отвръщам на нападки и предложения за късане на диплома, по-много по-коректен начин. Ще изчакам до утре сутринта да отстраните клафициращите имена за Мая Манолова и Меглена Кунева. Ако не го направите, ще бъда принуден аз да сложа звездички на тяхно място.

      С най-добри пожелания,
      Борислав

     5. BlueWater April 9, 2014 at 9:28 pm

      Това означава ли, че признавате погрешното си схващане, следващо от позоваването ви само на Чл. 183. (1) , че клипа на РБ е агитационен материал и те са били длъжни да споменат “Реформаторски Блок” в това видео?

      Не ме препращайте за зелен хайвер, а отговорете какво вие лично мислите за вашите лични погрешни твърдения. Предварително е ясно на всички, че вие не сте говорител на РБ и е смешно да се измъквате от отговор по този начин.

     6. BlueWater April 8, 2014 at 9:22 pm

      Поправка.
      Като цитирах източник за новия ИК, видях че в него този член не е 130 а 177.

      Чл. 177. Забранява се публикуването и излъчването на анонимни материали, свързани с предизборната кампания.

 3. BlueWater April 8, 2014 at 2:49 pm

  ЗАКОН ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА

  Чл. 24. Без съгласието на носителя на авторското право и без заплащане на възнаграждение е допустимо:

  6. възпроизвеждането по фотографски, кинематографичен или аналогичен на тях начин, както и чрез звукозаписване или видеозаписване на произведения, свързани с актуално събитие, за да бъдат тези произведения използвани от средствата за масово осведомяване в ограничен обем, оправдан от целите на информацията, при посочване на източника и името на автора, освен ако това е невъзможно;

 4. Aldin Dimitrov Aldinov April 8, 2014 at 2:49 pm

  Голяма паника цари от клипа на Реформаторския Блок … сакън някой да не се впечатли, събуди и да упражни правото си на глас …. ужас, ужас…

  1. BlueWater April 8, 2014 at 3:06 pm

   Всеки може да упражнява правата си до момента, в който започне да нарушава правата на други хора. Хората от Реформаторския блок в желанието си да накарат повече хора да гласуват, нарушиха правата на създателите на оригиналния клип и на всичкото отгоре си направиха реклама, каквато няма в оригинала.

 5. Georgi April 8, 2014 at 3:48 pm

  Много добре казано Боби.

  1. Borislav Kiprin April 8, 2014 at 5:22 pm

   Благодаря, Георги! Имам много въпросителни по темата и надявам се някой ден да ми се изяснят тези неща. Интересна ми е тази реакция в двете крайности, която наблюдаваме по отношение на този клип.

   1. BlueWater April 8, 2014 at 6:26 pm

    Това не са крайности, а нормална реакция на хора мислещи различно и с различно собствено мнение.

    Има една мъдра мисъл, че в спора се ражда истината.

    Бих допълнил само, че за да се достигне истината, в спора трябва да се използват аргументи и факти, а не епитети и квалификации.

    1. Borislav Kiprin April 8, 2014 at 9:02 pm

     “Реакция в двете крайности” т.е. положителна и отрицателна такава. Вярвам ще се съгласите, че и от двете има. Междувременно, аз още не съм забелязал реакция посредата в моите ТЛ-ове в социалните мрежи. Това обаче означава, че по-скоро аз нямах много време да следя днес. Надявам се да е имало.

     Съгласен съм за аргументите, фактите, епитетите и квалификациите. Последните две не са продуктивни. Поне в негативната им част, де. 🙂

 6. Опитен April 8, 2014 at 5:27 pm

  Клипа прекопиран или не, по принцип не е лош. Да, но и след като го изгледах, нямам желание да гласувам. До сега съм гласувал винаги за СДС, после за ДСБ. Да ама сега тоя тюрлюгювеч с др. Кунева и другите от НДСВ определено не ми харесва! Май ще си пия бирата и няма да гласувам!

  1. BlueWater April 8, 2014 at 6:22 pm

   Ако още не сте решили за кого да гласувате, то може да ползвате

   http://www.glasovoditel.eu/

   Той е писан за изборите за Народно събрание през 2013, но още е добър начин да се ориентирате.

   От вас се иска само да отговорите с “да”, “не” или “неутрален” на 30 кратки въпроса.

   Моля ви, да упражните правото си на глас, независимо за кого ще гласувате.

 7. Мая April 8, 2014 at 6:41 pm

  След двата “заимствани” (или направо откраднати) предизборни клипа на България на гражданите от последните години, се появи и този. Това вече не е случайност, а последователно поведение. Лично аз не бих гласувала за хора, които нямат собствени идеи и за които интелектуалната собственост нищо не означава. Копи-пейст в изкуството не се цени, в живота също. Плагиатството не е сред моите ценности. Съжалявам да видя в това недостойно дело толкова лица, които харесвам – като Кирил Маричков и Богдана Карадочева.

  1. Borislav Kiprin April 8, 2014 at 9:02 pm

   Мая, за кои два предизборни клипа на ДБГ говорите? Може ли да ми дадете линкове?

   1. BlueWater April 8, 2014 at 9:28 pm

    Леонардо ди Каприо или България на гражданите???
    http://ventsimitsoff.wordpress.com/2013/01/14/%D0%BB%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%B4%D0%BE-%D0%B4%D0%B8-%D0%BA%D0%B0%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BE-%D0%B8%D0%BB%D0%B8-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B0/

    От тази статия е ясно, КОЙ е дал идеята за последния предизборен клип на РБ. Това е била Кукувицата и другарите и от ДБГ. 🙂

    1. Borislav Kiprin April 9, 2014 at 8:58 am

     Нали се разбрахме малко по-рано за епитетите и квалификациите и как тяхната употреба не е конструктивна? Защо “Куковицата” и “Мая Костинбродска” тогава?

     Прочетох го поста. Прочетох и коментарите отдолу. И там едни виждат кражба, а други използване на клиширани агитационни практики. Пак контрасти в двете посоки има.

     1. BlueWater April 9, 2014 at 5:20 pm

      Извинявам се за прякорите, но съм свикнал да ги използвам, и не само аз, когато пиша за тези двама души. Откакто Иван Костов публично нарече Меглена Кунева-Пръмова “червена кукувица” това определение доби голяма публичност и Аз също го използвам, защото я охарактеризира много добре като политическа биография и действия които е извършила. Относно Мая Манолова, след нейния откровено и вече доказано ЛЪЖЛИВ сигнал до прокуратурата, за някаква ВЪОБРАЖАЕМА манипулация с бюлетини в Костинброд, Аз я наричам по този начин. Ще ви припомня, че до момента прокуратурата по този случай не е намерила никакви доказателства в подкрепа на твърденията на Манолова. Единственото което са успели да направят, е да обвинят бившият главен секрета на МС в НЕБРЕЖНОСТ и НЕ могат да намерят някакви МОТИВИ, защо той би направил това. По тази причина съдията по делото отказа да даде ход и го ВЪРНА на прокуратурата да си оправят пропуските!

     2. Borislav Kiprin April 9, 2014 at 6:08 pm

      Все пак Ви моля да редактирате постовете си на местата където сте употребили тези квалифициращи епитети и съществителни. Благодаря!

     3. BlueWater April 9, 2014 at 6:38 pm

      Вече е направено. Моля, проверете.

 8. christindim April 8, 2014 at 7:55 pm

  Клипът вече свърши своята работа. Пропуск ли е, грешка ли е, умишлено действие ли е, няма абсолютно никакво значение, защото всички вече знаят за него. Дори допускам, че е възможно да е напълно съзнателна провокация, за да се вдигне шум и извън социалните мрежи. Вдигна се. Точки, алинеи, членове … взирате се в дърветата и пропускате да видите гората.

  1. BlueWater April 8, 2014 at 8:32 pm

   Именно! Клипът свърши работа да покаже ясно, че госпожите и господата от РБ са готови да нарушават законите на България, като крадат чужда интелектуална собственост, поради илюзорната надежда, че евентуално могат да спечелят още някой и друг глас!

   Не очаквам някой от тях да има доблестта да си признае, че този голям гаф е негова лична идея!

   1. christindim April 8, 2014 at 8:42 pm

    Браво! Какво разкритие! В България е открадната или не е открадната интелектуална собственост! Впечатлена съм.

 9. спиро April 9, 2014 at 1:09 pm

  BlueWater е червен гъз

  1. Borislav Kiprin April 9, 2014 at 1:23 pm

   Спиро, нека се придържаме към един нормален тон на общуване! Благодаря предварително! Коментарът Ви бе модериран.

   Очаквам и BlueWater да поправи двата квалифициращи елемента в неговите постове за птицата и Мая от града на печатницата за бюлетини. Ако не го направи в следващите, няколко часа, сам ще им сложа звездички.

   Благодаря и на двама ви за интереса към моя пост!

 10. Borislav Kiprin April 10, 2014 at 8:23 am

  Потребителят BlueWater бе поставен в Disqus Blacklist поради съмнения за Интернет тролене. Следователно системата автоматично скри коментарите му под този пост.

  Повече за Интернет троловете можете да прочетете тук – http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82_%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB.