Мрънкане, Реформаторски Блок и Направи Избор

Вчера, Реформаторският Блок официално даде старт на предизборната си кампания с агитационен клип “Направи Избор” публикуван в Ютюб и в последствие споделен в социалните мрежи. Всъщност предизборната кампания започна отдавна – още загубата на изборите и последвалото обединение на няколко парти в РБ. Радан Кънев даже направи няколко срещи със симпатизанти и избиратели на и извън територията на България. Аз вече писах за срещата в Мюнхен тук.

Реакциите на публикуваното видео, които забелязах в Туитър, Фейсбук и Гугъл+, честно казано ме озадачиха. Започна се от това, че е преработен клип от последната кампания на американския президент Барак Обама и мнозина бяха връхлетени от остроумни мисли облечени в 140 или повече символа. Последва хейт до хейта. Но не като градивна критика, а просто с надсмешка, известна доза поглед от високо и яко мрънкане.

Да, и на мен ми е странно, че режисьорът е решил да раздели клипа на две части – антитеза и теза с поравно разделени 2 минути. Една минута актьорите казват, че няма да гласува и защо и една минута защо всъщност има смисъл да се гласува. Но аз не съм гледал креативния бриф и не мисля, че имам право да говоря. Предполагам, че там има данни от проучване и върху тях е изграден наративът и цялостната визия за изграждането на този проект.

И макар да мисля, че тази първа минута ще откаже доста избиратели да гледат клипа до края, това не означава, че имам повод да гледам от високо и да соча с пръстче РБ. Все пак присъствието на такива добре познати личности, изказващи мнението на много от тези избиратели, които не упражниха правото си на глас в последните няколко години, може да създаде емпатична връзка у аудиторията. Но това ще го видим на 25-и Май. Процентите се броят следизборно.

От гледна точка на това, че избирателната активност в България в последно време е доста ниска, не съм сигурен че мога да измисля по-добра основа за новия ми предизборен клип. Да, бих се и огледал наоколо да видя дали някой не е направил нещо подобно. Така де, да почерпя от опита на вече свършила кампания. Какво като е на Обама?(Всъщност, кампанията е на PSA и се казва “Don’t Vote”. Повече може да прочетете тук и тук на английски. А аз се извинявам за първоначалното подвеждане.)  Даже е би било хубаво, че ако е от неговата предизборна стратегия. Той и екипът му направиха онлайн това, което никой никъде преди това не беше правил – спечелиха безапелационно битката за гласовете във виртуалното пространство със присъствие и ясна стратегия и имплементация на почти всички интернет канали.

А всъщност, Реформаторския Блок не агитира да гласува избирателя за тях. Видеото завърша с репликата „Направи избор. Инициатива на Реформаторския Блок.”  Интересно ми е какво ще си помисли средностатистическия избирател, ако гледа клипа несвързана с РБ платформа… Дали няма да се усети чак на финала, че тази продукция е на това политическо обединение.

„Направи избор” е само част цялостната стратегия в социалните мрежи на Реформаторския Блок. Поне това е, което виждам аз. Страницата им във Фейсбук се оживи. Туитър акаунтът им също започна да публикува статуси и за споделя информация. И Гугъл+ страницата, макар и непопулярна (25 последователя към момента), е активизирана. Видеото попада точно на място в този момент от гледна точка на комуникация. И докато аз виждам това следейки постовете в социалните мрежи, не си спомням да съм забелязал същата кохерентност при видеото с трамвая, или онова от Ямбол.

„Направи избор” ме радва именно заради нормалността си. Този клип за мен се явява в изключително голям контраст с всичко останало, което съм гледал по предизборни кампании в България. И тук опираме до лечението на болестта, а не на симптомите. Липсата на упражняване на глас за мен е болест. От нея следват куп симптоми, на които сме свидетели през последните 24 години. Гласуването няма да ги премахне от раз. Но ще даде базата за истинска демокрация.

А инак, политическите противници нямат нужда от действия. Така като гледам избирателите от дребнавост само ще разпънат Реформаторския Блок на кръст с мрънкането си. До такава степен сме отвикнали от нормални политически кампании, че само хейт за РБ и клипа. А нещо за the big picture?

P.S.  Реформаторския Блок не ми плаща. Да, на предишните избори гласувах за Радан Кънев (не за ДСБ), на по-предишните за Калфин (не за БСП), а за първи път гласувах за Петър Стоянов (не за СДС). Ясна политическа ориентация явно нямам. Но определено се уча от опита си.

P.S.S. Преди да тръгнете да коментирате с патос, моля прочетете моите общи правила за поведение! Приемам всякакви мнения, стига те да са културно изразени. За останалите има бутон наречен “SPAM”. Благодаря!

Copyright © 2014 Borislav Kiprin. All Rights Reserved.