Twitter, NFL и едни 10 милиона долара

На 5 април 2016 комисарят на американската Национална футболна лига (NFL) Роджър Гудел обяви вTwitter, че със стартирането на новия сезон ще бъдат предавани на живо в Twitter всички мачове, които се провеждат в четвъртък (така нареченият ThursdayNightFootball).

Тази сделка е интересна, не само защото Twitter успя да убеди NFL, че 10 милиона долара за 10 мача е по-добре от конкурента оферта за 15 милиона, но и защото първите успяха да изпреварят мастодонти като FacebookAmazon и Verizon, за да получат правата за излъчването.

Тази сделка означава много за Twitter и потребителите, така и за NFL. Досега възможност да се гледат мачовете по американски футбол имаха само тези с достъп до американските TV канали CBS и NBC, мрежата на Verizon в САЩ. Плюс – платилите GamePass абонамент в различните апове, които NFL предлага за мобилни телефони, компютри, таблети, конзоли и интернет браузъри.

  • Какво означава това за потребителите на Twitter?
    ·         През следващите две години Twitter потребителите ще се радват на един мач всяка седмица и то напълно безплатно и независимо в коя точка на света се намират (стига да имат достъп то Twitter, разбира се).
    ·         В случай, че начинанието се окаже печелившо, надежда че и други популярни спортове ще се включат с подобни предавания – NBA, NHL, Premier League и други.

Какво означава това за NFL?

·         Достъп до 800 милиона потенциални зрители, а в следващите две години е твърде вероятно и над един милиард.
·         Данни за гледаемостта и поведението на Twitter зрителите по време на мача (engagement rate) и отношението между директните предавания и ангажирането на зрителите в реално и пост-игрово време.
·         Много по-голяма аудитория за рекламите в паузите и съответно по-сериозни договори за реклама с контрагентите.
·         И не на последно място, възможност да добиe ценен опит в пряката ретранслация в социалните мрежи, един засега не толкова популярен канал за директни спортни предавания.

Какво означава това за Twitter?

·         Директните предавания ще диференцират още повече социалната мрежа от конкурентите й.
·         Нови потребители, които досега не са ползвали Тwitter, но искат да гледат мачове. Това ще помогне и при скептичните в последно време инвеститори от Уолстрийт, за които броят на нови ползватели е един от най-важните фактори за определяне на цената на акциите на Twitter.
·         По-добро таргетиране при дистрибуцията на реклама на самата платформа. Тук трябва да се отбележи, че Twitter няма да получи и цент от договорите за реклама, които NFL е подписала с контрагенти за излъчване по време на паузите на тези мачове. Това обаче няма да попречи на Twitter да генерира рекламни долари за себе си чрез рекламната си платформа TwitterAds.
·         Подобрение на технологичното и програмно осигуряване на платформата, за да може да издържи на много по-сериозния трафик свързан с предаването онлайн в реално време.
·         Превръщане от втори екран в първи такъв по време на предаването (second vs first screen), което само по себе си е още една стъпка в посока задържане и лоялност на Twitter ползвателя.

Какво означава това за рекламодателите?

·         Подписалите договор с NFL рекламодатели ще имат възможност да достигнат с рекламите си хора извън американския пазар. Това определено ще се хареса на големите интернационални компании катоCoca Cola, Budweiser, McDonalds, Pizza Hut и т.н.
·         Тези, които рекламират чрез TwitterAds, ще могат да прецизират по-добре кампаниите си, имайки вече повече информация за това кой се интересува от американски футбол. Сигурен съм, че компаниите за спортни артикули протриват нетърпеливо ръце в очакване, а и не само те.

Повече, повече, повече…
Ситуацията е “С един удар четири заека” –  четирите страни по договора, директни и индиректни, получават много повече от това за което са платили:

·         NFL – повече и по-детайлни данни за феновете на американски футбол в Twitter, повече покритие
·         Twitter – повече потребители, повече приходи от реклами, предимство пред преки конкуренти
·         Потребителите на Twitter – безплатен директен достъп до мачовете в четвъртък на NFL
·         Рекламодателите – по-детайлно таргетиране, по-голяма таргет група и достъп в световен мащаб.

За мен лично не само самите директни предавания представляват интерес, но и желанието да видя какTwitter ще се възползва от тези уникални за момента възможност и предимство. Не мисля, че е лесно да се организира подобно директно предаване и със сигурност предстои сериозна работа поне в няколко отдела в Twitter, преди да започне сезона. Но още от сега мога да прогнозирам, че най-вероятно директното предаване няма да бъде интегрирано в таймлайна на потребителя по класическия начин, с който е свикнал. Много е вероятно Twitter да подходи с предоставяне на отделна страница за видео предаването и създаването на различни възможности за комуникация между потребителите без да отделят вниманието си от играта.

Също така интересен аспект е как Twitter ще се справи с натоварването на платформата, особено като се имат предвид предишните случаи на изгубване на достъп или така известният “обърнат кит” (появяващата се страница при технически проблеми). Тези предавания ще предложат възможност платформата допълнително да бъде оптимизирана и достатъчно силна за да предложи на по-късен етап и други директни видео връзки.

Живеем в много интересни времена. Дигиталните платформи ще променят начина, по-който не само общуваме, но и гледаме телевизия, слушаме музика или четем книги. Те ще еволюират все повече и все по-бързо и сделки като тази между Twitter и NFL са само началото.

За финал: Ще се видим в Twitter за първия четвъртък от новия сезон. Аз лично ще се надявам 49ers да имат много по-добро представяне от миналогодишното.

Постът бе първоначално публикуван на 07.04.2016 на платформата на egoist.bg.

Copyright © 2016 Borislav Kiprin. All Rights Reserved.