Дюна – Без Вход. Без Чичак. Без Багер.

Представете си дюна. Ама огромна така. Всъщност най-голямата в Европа. Ей там, на ръба на западното крайбрежие на Франция и по-специално в Аквитания. Пишат я Dune du Pilat.

Представихте ли си я?

А сега си представете как там никой не събира евро за вход и хиляди хора я изкачват всеки ден, снимат се или просто лежат на ситния жълт пясък. Семейства, двойки, тичащи деца, баби, дядовци, майки и бащи.

Представихте ли си ги?

Няма го чичакът, сякаш глътнал швейцарска топка седнал на рибарско столче гол до кръста и по къси гащи, който показват огромен бъткрак погледнат в гръб. Същият този чичак, който събира вход, го няма, бе! Разбирате ли?

Няма и следи от багер. Няма хотели на поне километър разстояние. Няма, бе! Има само частни къщи, който започват на няколко десетки метра навътре в гъстата гора обкръжаваща дюната от към наземната ѝ част.

Представяте ли си такова нещо изобщо?

А сега си представете какво ми мина през главата докато седях на върха на тази дюна с поглед вперен в лазурния хоризонт. Мислих си колко е хубаво, че французите са помислили как тук ще се изливат хиляди туристи на ден и ще искат да видят това чудо на природата, което напредва към гората между един и десет метра на година. Помислили пък създали инфраструктура, че даже и стълба за малки и големи, че да може да изкачат дюната.

Това изобщо можете ли да си го представите?

Ах, тези французи! Как може да си помисли човек, че няма да има няколко десетки, а може би и стотици калинки поставени от управляващите „там където трябва“? Ей такива доста необразовани, без никакъв опит, визия или мисъл в перспектива. Такива, които изобразяват Франция като яйца на очи или пък правят всичко възможна едни хотелиери и ресторантьори да изкарат един пари и да ги скрият от държаваната хазна.

Представяте ли такова нещо?

Изключително подозрително е как на тях им е хрумнало, че ако има туристи, ще има оборот в хотелите, в магазините, в ресторантите и даже и на сергията на леля Виржини от Аркашон. Тея французи явно са решили, че когато има оборот, могат да събират ДДС, данък от хотелите и други такива. И всичко това ще отива в местния и републикански бюджети.

Представяте ли си такова мислене? А такива закони и тяхното спазване? Представяте ли си да бяхме като французите?

Copyright © 2019 Borislav Kiprin. All Rights Reserved.