Когато Мара фавна Гошо, но ретуитна Ваньо

Или какъв смисъл е вложен в един фав или ретуит в социалната мрежа Туитър.

С всеки изминал ден Туитър расте в българското виртуално пространство на социалките и, въпреки че тази социална мрежа изначално се опитва да се позиционира като първоизточник на новини, тя е и платформа за комуникация, завързване на запознанства и поле за изява на истински и фалшиви герои.

Освен текст, снимки и линкове в рамките на 140 символа, Туитър предлага и възможността за обратна връзка чрез Харесване (Фавване) или Споделяне (Ретуитване) на статуса на определен ползвател.

В следващите редове са моите наблюдения върху поведението на ползвателите и различната логично-емоционална обратна връзка при натискане на бутоните Фав и Ретуит.  Правя това на базата на своя опит като ползвател на Туитър от 2009-а година, множеството проведени разговори със специалисти по социални мрежи и приятели. Може би тук е и моментът, в който трябва да кажа, че експериментирам в Туитър почти всеки ден с различен подбор на думи, формат, език и тон и наблюдавам внимателно реакциите на моите и чужди туитове и това как другите ползватели изразяват своето мнение чрез фавове и ретуити.

Фав:

Favorite on Twitter
Favorite on Twitter

Фавовете са може би най-неясната функционалност предоставена от Туитър.  Те могат да бъдат интерпретирани по най-различни начини и всеки ползвател е оставен да реши сам какво значат. В този смисъл, всеки фав носи известна доза субективност при поставянето му, а също и така при анализирането му.

Запазване

– Да се чете по-късно, когато ползвателя има време – „Така ми е по-лесно, отколкото да го запазя в Instapaper, Pocket и да си го изпратя на имейла.”

– Да се запази и в последствие да бъде лесно намерен фавнатия туит в Архива.

– Като възможност да го намериш впоследствие и да покажеш на някого какво е туитнал преди „Гошо, сега те хванах в крачка!” (където „сега” всъщност е „после”)

– Да се следи интересен разговор – същото като бабите пред блока или колегата отсреща, който дава вид, че е силно концентриран върху доклада, който пише.

– Водене на статистика на споделените туитове съдържащи блог постове, които си писал и друг е шернал„Благодаря! Записвам си.”

Съпричастност или задна мисъл

Супер е! – Ползвателят наистина харесва статуса.

И аз съм на същото мнение. – Невинаги се случва, но и това го има на белия свят.

Фаввам го, защото фаввам всичко, което моите приятели туитват. – В крайна сметка за какво са иначе приятелите? Или нещо такова…

Фаввам за да запиша червена точка в тефтера на публикуващия – Последвано от стискане на палци.

Край на разговора

Прочетох ти туита. „Аре стига по темата, че ми писна!”

Споделяна на Фавове

– Фавовете са публично достъпни на всеки един профил на ползвателя (стига да не е заключен). – „Вижте какво съм фавнал и добийте повече представа за мен!”

Логична връзка за известяване на други услуги

Този туит трябва да го сложа и на другото място. – Логичните връзки се осъществяват посредством други услуги (като IFTTT), които транспортират фавнатия туит до други платформи ( Evernote, Pinboard, Buffer и т.н.) и спомагат за повече свобода на действие при боравенето с харесаната публикация.

Ретуит:

Retweet on Twitter
Retweet on Twitter

В Туитър се срещат често профили съдържащи в описанието си  “Retweets do not mean endorsement” (Ретуитите не значат съгласие/одобрение”).  Мненията за такива твърдения са на двата полюса. Някои ползватели разбират ретуитите като съгласие/одобрение (даже и без традиционното „+1” поставено пред оригиналния туит), други са на мнение, че ретуитите не означават нищо повече от това, което наскоро видях на профила на Филип ЛипевRTs mean take a look.” (Ретуитите означават “Хвърли едно око на това!“).

Моето лично мнение, че ретуите могат да означават и едното, и другото.  Но и в двата случая трябва да бъдат анализирани в контекста на момента, ползвателя и обстановката.

При ретуитите също се забелязва неяснота, свързана с причината за тях, но нека погледнем  на различните значения, които съм идентифицирал:

Съгласие

– ‘Ма баш! –Дали ще е шега, някой хипстърски коментар, велика фраза или лично мнение, в този случай ретуитът е знак на съгласие.

Препоръка

Това си заслужава да го прочетете. – споделяне на нещо важно или интересно, без да е задължително ретуитващият да изразява своята съпричастност.

Споделяне на информация

– Ретуитвам, значи съществувам.– Има ползватели, които само ретуитват статуси или новини. Те не споделят собствено мнение и не влагат своите емоции в това, което ретуитват.

Гъделичкане на собственото его

Пич съм! – Това е ексхибиционистичния вариант на запазването, вече описано в частта за фавовете. Много ползватели ретуитват статуси, които изначално са били предназначени да ги поздравят за даден успех, да ги препоръчат или просто да изразят благодарността за нещо.

Полароид

Видяхте ли го този какви ги плещи? – обикновено се случва в негативни ситуации като хейтърски туитове или такива изпълнени с откровени обиди. Целта при тези ретуити е да се запази живота на обидата в случай, че оригиналния туит бъде изтрит по-късно.

Връщане на услугата

– Ти ме ретуитваш и аз те ретутвам. – Общо взето така стоят нещата.

Достигане на по-голяма аудитория

Споделянето с моите последователи увеличава шанса твоят туит да бъде прочетен от повече хора. – Към тази категория спадат всички платени или своеволни ретуити, които целят да помогнат на определена публикация да достигне по-голяма аудитория, по-висок трафик към уебстраницата, продажба или абонамент за услуга.

Заключение:

Както вече може би сте забелязали, и фавовете и ретуитите могат да бъдат разбирани по най-различни начини. В крайна сметка ползвателя сам решава какво е имал предвид човекът, който ги е извършил. И докато при анализирането на поведението в социалните мрежи за бизнес нужди моделът е вече изграден с определени мерки (и тотално различен по своето естество и нужди), при частното ползване на социалките анализирането на тези действия може да причини световъртеж. В повечето случаи  даден ползвател може да причисли поне едно от значенията описани по-горе към даден фав или ретуит.

Разбира се, не всеки се вълнува защо Мара е фавнала Гошо и ретуитнала Ваньо и не всеки изобщо е мислил по въпроса. Но на мен лично би ми било интересно да прочета вашето мнение за възможните значения на фавовете и ретуитите. Напишете коментар по-долу.

Благодарности на Томас Вандер Вал, Илия Марков и Славка Кабакчиева за споделените мнения и мисли помогнали ми да напиша този пост.

Снимки: Twitter Support

Copyright © 2014 Borislav Kiprin. All Rights Reserved.