Гейовете в Парка на Свободата

От известно време насам бутоните на прословутата българска „толерантност” започнаха да се пропукват и цепнатините в пластмасата, формираща обвивката им все повече проличават. Един бърз поглед по ежедневниците, телевизията, че дори и някои блогове, биха накарали „истинският” българин да посегне към ножа, с който обикновено реже луканката и да тръгне към София. Гейовете, пед*растите, или нормално наречените хомосексуални са на път да превземат KLETA MAJKA BALGARIQ . Ужас!

„Не трябва да им се разрешава да провеждат манифестации, на които показват сексуалната си ориентация.” бе чуто преди от амвона на Българската Православна Църква, а сега вече и от високата трибуна на Народното Събрание. Последва гласуване. Имаше против тази стъпка. Имаше гласували „за”. Имаше и такива народни представители, които се въздържаха. Всъщност последните два вида показват с гласа с чудесна екзактност (благодаря Г-н Местан за тази прекрасна дума!) защо не съм гласувал за тях и защо няма да им гласувам доверие никога.

„Толерантност” не е само дума в тълковния речник. Това е понятие, което би трябвало да принадлежи към качествата на всеки един човек. Може да бъде наречено още емпатичност, разбиране, съпричастност и т.н. Уви, прекалено малка част от българското общество показва, че може да закичи с право някоя от тези думички в автобиографията си. Във всеки български град има улица или булевард „Независимост” или някакво място наречено „… на Свободата”. Названия, които не олицетворяват действителността именно по параграфа за отношението ни към различните, другите, хомосексуалните… Живеем в собствения си страх от нещо си и градим стени високи и дебели.

Целта на прайда (гей парада) не е да „покръсти” някого. Тя не е и да парадират участниците с различната си сексуална ориентация. Тя е зов за проява на разбиране. Прайдът е апел за равни права, за „НЕ” на дамгосването и „НЕ” на постоянното озъртане в очакване на физическа или вербална атака.

„Като се обичат младите, нека се вземат!” трябва да важи и за хомосексуалните двойки. С какво те са по-различни от моята, твоята или на някой друг хетеросексуалната връзка? Или само защото си мислиш, че не е нормално, можеш да им лепнеш алена буква? Take this for a fact of nature then!

Миналата седмица ми попадна един туит на Ricky Gervais:

„Бракът за хомосексуални връзки не е привилегия, то е право. Привилегия ще е, ако хомосексуалните не плащат данъци. Както Църквата не го прави”. И аз бих искал да попитам същото.  Или тук няма база за сравнение?

Да си хомосексуален не е избор, това е факт. Това е нещо което се случва без човек непременно да го иска. И преди да кажете „Аре бе!?”, помислете си как ще реагирате когато вашият най-добър приятел, дете, брат или сестра каже „Аз съм гей.”!

„Свободата, Санчо…” не живее в България. Все още.

Прайдът всъщност е много весело събитие. Вижте кадри от този проведен в Мюнхен през лятото на 2013  –   http://youtu.be/mcGWScYw-gg!

Copyright © 2014 Borislav Kiprin. All Rights Reserved.