Български вълнения – малцина срещу мнозина

Толкова е студено, че даже не ти се иска да отидеш оттатък улицата и да удариш една-две ракии в кварталната кръчма. За това седиш вкъщи, боцкаш от зелето, надигаш от гроздовата на баща ти и цъкаш във Фейса. И съвсем закономерно започваш да се вълнуваш. Ей така, по български.

Финландците избрали за Мис някаква тъмнокожа девойка. Ама вярно ли? При наличието на толкова руси красавици около нея, да изберат една “грозна черна”? Малцина виждат ксенофобията.  Мнозина фалшиви и истински герои се надпреварват  да споделят колко не са расисти, щото нали разбират от хубави жени, а “тая е грозна, бе!”.

Мерил Стрийп заема лична позиция, упражнява конституционното си право на свободата на словото и изведнъж се превръща във враг на тутраканската селищна система. Също като едно време. Малцина аплодират смелостта ѝ. Мнозина я попържват.

Верижни катастрофи на магистралата, затворени пътища, приятели не могат да си изкарат колите от под снега след празниците, училища затворени, ток на места няма, че даже и парно… Хората отварят хладилниците за да се стоплят и тем подобни шегички. Малцина виждат тоталната некомпетентност на отговорните държавни органи. Мнозина обвиняват Ангела, Барак и Ония другия.

Един бивш правосъден министър в едно скоро бивше правителство обявява, че ще се бори с корупцията. Официално и съвсем скоро партийно. Малцина виждат смисъл в това ново начинание. Мнозина задават въпроси от рода на това защо има толкова IT специалисти и съмишленици, дали сме знаели от какви номенклатурни семейства произхождали някои от учредителите, че и тия са като ония и т.н.

Една кметица обяснява, че едни температури в едни класни стаи са на едни много ниски нива и за това едни ученици ще са в дървена ваканция за едни дни. Една министърка в оставка обявява, че едни сили на реда ще се увеличат с едни 3000 служители за да се борят с битовата престъпност. Малцина виждат още по-голямо раздуване на щата на най-големият брой на полицай на глава от населението. Мнозина си викат “Само така! България ще я бъде.”.

Един скоро бивш премиер се снима с една почистваща техника, говори на език, който и хора с начално образование биха разбрали и казва, че за всичко другите, вселената и Бог са му виновни. Малцина намират това за байганьовски тъпо и просто. Мнозина възклицават “Ето това е един истински българин!”.

Вчера се навършиха двадесет години от едни протести, които свалиха едно правителство на една партия и едни хора, които биха едни хора, а оставиха милиони гладни, безпарични и без спестявания. Двадесет години! Малцина ги отбелязаха. Мнозина се интересуваха повече от темите описани по-горе. Малцина се притесняват, че управляващите лица от телевизорите тогава, продължават да бъдат част от ефира и сега, и че няма осъдени. Мнозина най-вероятно ще гласуват напролет за тях и техните изчадия.

Българинът обича да се вълнува. Няма никакво значение дали е международното положение, времето, футболът, жените, творчеството на Галена и Цеца, любовта на братския Кремъл или Белия Дом. Единственото, което не може и да го помръдне е политиката. Той има мнение и за нея, спори разпалено, чеплези се, обижда се, но дойде ли време… Малцина търсят промяна. Мнозина си казват “тука е така” и “Маро, я дай другата бутилка и нарежи още зеле!”.

Copyright © 2017 Borislav Kiprin. All Rights Reserved.