Когато екипът на президента Радев срещна Туитър

Днес официалният акаунт в Туитър  на президент Радев сподели, че повече няма да бъде поддържан, а ще има нов. Кратко, просто, ясно и с референция към новия канал за информация в социалната мрежа.

И докато в по-напредналата част от този свят се наблюдава приемственост при използването на утвърдени и разработени вече канали за комуникации, в България това за пореден път не се случва.

Ще кажете какво пък значи тук някаква си социалка. И няма да сте прави.

Както вече писах по-горе, @BgPresidency е вече утвърден и разработен канал за комуникация в Туитър с над 21 600 последователи. Създаването на нов акаунт и тепърва изграждане на влияние ще отнеме време, усилия и бюджет (за данъците ви иде реч).

Съобщенията в Туитър са преходни. Те имат живот в продължение на минути, часове или най-много денонощие. След това потъват в забвение, освен ако някой специално не тръгне да ги търси. В този ред на мисли, повечето от тези 21 600 акаунта следващи @BgPresidency даже няма и да разберат, че има @PresidentOfBg. Съмнявам се, че ще се проведе и платена кампания таргетираща тези последователи за да разберат, че аджеба има промяна.

За пример можем да дадем САЩ, където президентът Тръмп не изпитва огромно желание да се раздели с @realDonaldTrump следван от почти 22 милиона и да използва официалния канал @POTUS с нищо и никаквите му 14 и нещо милиона последователи. Случаят не е същия с президента Румен Радев обаче.

@PresidentOfBg screenshot
@PresidentOfBg screenshot

Не съм сигурен на кой светъл корифей в PR-а и социалните медии му е дошла тази идея, но човекът/хората подписали се под това решение показват липса на интегритет, мисъл в перспектива и познания. Възможно е да става въпрос за усвояване на една държавна поръчка. Но е по-вероятно да иде реч за поредното доказателство, че в България прекалено малко хора се занимават с това, от което разбират и могат.

И за да не кажете, че само хейтя ще добавя и нещо положително. Фактът, че @PresidentOfBg следва Самуил Петканов от Не!Новините може само да ме радва. Жалко, че най-добрият журналист и трендсетър в България не туити толкова. Но това е друга тема.

Мечтая си за ден, в който българските институции ще започнат да надграждат върху вече свършена добра работа. Антагонизмът и отрицанието на абсолютно всичко свършено преди показват липса на професионализъм, опит и уважение.

Искрено желая успех на президента Радев. Но да знае, че екипът му направи вече една грешка на всеослушание. Надявам се, че в следващите 5 години такива грешки ще са малко. Горещо се надявам.

Източник на снимковия материал: Туитър към дата – 25.01.2017

CC BY 4.0 Когато екипът на президента Радев срещна Туитър by Borislav Kiprin is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.