Хомосексуалист, хетеросексуалист и бисексуалист влизат в един бар…

Според вас колко грешки са направени в заглавието? Ако следваме логиката, че хомосексуалист е истинска дума, тогава хетеросексуалист и бисексуалист също трябва да съществуват.

Едно бързо търсене в Гугъл показва, че думата съществува в Wiktionary.  В добавка има и съответно женски род – хомосексуалистка.  Последвалото търсене по българските онлайн тълковни речници подсказва, че „хомосексуалист” де факто е приетата форма. Незнайно защо обаче, Майкрософт също не е изобщо в темата. Докато пиша този пост във Уърд, думата също не е подчертана навсякъде с вълниста червена линия. Явно и програмата не се вълнува…

За мен не е нормално да се наричат хомосексуалните, хетеросексуалните и бисексуалните хора – хомосексуалисти, хетеросексуалисти и бисексуалисти. Това с окончанието „-сти” малко ме мъчи. Сещам се винаги за шовинист, фашист, националист… Но това сигурно си е само мой проблем.

Миналата година ми попадна един пост написан през далечната 2008-а година – „Браво за в-к Дневник” . Няма да го преразказвам. Просто ще ви кажа, че си заслужава да се прочете.  Той е точно по темата за употребата на „хомосексуален” или „хомосексуалист”. Жалко само, че медиите продължават да показват ниска речникова хигиена, а от там и множеството техни читатели/зрители. И докато се обърне човек, една дума с негативна конотация вече е превърната в правило за подражание.

Всеки сам решава за себе си. Но когато вече започнем да учим и децата, че „хомосексуалист” е правилно да се казва и че няма нищо грешно в употребата на тази дума, нещата не отиват на добре. От тук следва и допълнителното задълбочаване на проблемът с (въз)приемането на „другите”. А какво се случва на по-късен етап от развитието на един млад българин, когато той осъзнае че е привлечен сексуално към собствения си пол? Предполагам, че няма да му е лесно да плува в тези свои води наречени българско общество.

Поставянето на етикети е отговорно занятие. Не смятам, че му отдаваме нужното внимание и още повече, че не мислим няколко крачки напред и какво ще донесе употребата им.  В случая „Какво пък толкова „хомосексуален”, „хомосексуалист”, „гей” и „педераст” са едно и също” ще речете. „Също както „глава” и „тиква”, бих отвърнал аз. И всеки да си мисли каквото ще, нали?

Съвсем друг е въпросът, че в бара влиза човек, а не сексуална ориентация.

Copyright © 2014 Borislav Kiprin. All Rights Reserved.

2 Comments

  1. BG May 17, 2014 at 8:58 am

    Напълно си прав за употребата, но не обвинявай наставката -ист – човек може да бъде и модернист, импресионист, класицист, лингвист, феминист… – думи, които са много по-различни от шовинист, фашист и т.н. като конотация. Т.е. самата наставка -ист не прави нищо лошо, но предполага следването на убеждение, наука, философия, течение… А да си хомосексуален не е течение, философия или “мода”, колкото и хейтърите да обичат да тръбят, че е мода.. :-) За сметка на това, “хомосексуален” е просто прилагателно, определение за човек – както например висок, учтив или глупав, т.е. просто описва човека.

    1. Borislav Kiprin May 19, 2014 at 10:16 am

      Не, не обвинявам наставката “-ист”. Просто споделям каква ми е първата мисъл като чуя/прочета “хомосексуалист”. И да, има много думи, които я използват и изобщо не носят осъдителна нотка в себе си.