Секс все ни свързва, пол все ни дели…

„Какво е семейното ви положение?“, „Планирате ли да имате деца и ако да, кога?” и още други такива въпроси, които са били задавани в този ред на сестра ми и мои приятелки по време на интервю за работа. На мен са ми задавали само първият, вторият никога.

Жена бива „понапляскана” от съпруга си за „да ѝ дойде акълът в главата” или „да си знае мястото”. Често срещано явление не само по българските географски ширини.

Жените на ръководни длъжности в големи и малки компании са в пъти по-малко от мъжете.

Това са само три неща от нашето обществено ежедневие видни с просто око. Има и още. Много още. Човек може да започне да се рови и да извади още и още примери за дискриминиране на полов  признак. С прости думи – жените не са на нивото на мъжете. От горепосочените примери нито на разположение за работа без прекъсване, нито на сила и нито на ръководни умения. Вие съгласни ли сте с това? Да, вас питам, мъже!

Аз не съм съгласен със статуквото. За мен всички представители на обществото, независимо от какъв пол, етнос, вероизповедание, сексуална ориентация и т.н. трябва да имат абсолютно равни прави и задължения. Равните права са тези, които могат да ни накарат да живеем без някои от средновековните си „ценности” и разбирания. Те са и същите тези, които откриват пътя към прогресът на едно общество. Свят широк, хора всякакви и креативност и различен поглед за решаване на проблеми всякакви. Дискриминацията издига препятствия, които трудно могат да бъдат преминати и страдащите от това не се намират от двете им страни.

От няколко дни в социалните мрежи се споделят линкове и покани за да се посети едно събитие в София – TEDxMladostWomen. В типичния за TED конференциите стил, няколко представители и на мъжкия и на женския пол ще споделят своят опит. В тазгодишното издание ще се наблегне на способността да се улови момента, който впоследствие да се превърне в устрем – т.е. да има промяна в положителен аспект. Един бърз прочит на страницата с лекторите дава идея, че ще се споделя опит от битки именно с дискриминация на полов признак.

От всичките имена, снимки и кратки описания, за съжаление аз познавам само Магдалина Генова. Не, не казвам „за съжаление” защото Магда ми е достатъчна, а защото искам да познавам повече хора като нея споделящи борбата си в името на едно по-добро общество. Възхищавам се на отказа и да се откаже да защитава същината и правата си – човекът, който тя е.  Щом Магда е на TEDxMladostWomen като разказващ своя опит в борбата с престъпленията и езикът на омразата, значи и другите лектори имат нещо равносилно сериозно и заслужаващо внимание.

Никога не съм бил на някое от събитията на TEDxMladostWomen. Но ми се иска. Ще ми се да има повече диалог за проблемите на жените в съвременното общество, за „мъжкия свят“, за това какво можем да направим ние мъжете и жените заедно за да няма „пошляпване”, разлика в заплатите на същата позиция или нещо друго в този дискриминационен дух. Надявам се един ден да ми се получи да участвам.

Ако имате възможност, идете тази събота! Преди малко научих, че всички билети са раздадени. Но организаторите ще предоставят видео записи от лекциите. Чуйте и поговорете с гледайте лекторите и присъстващите. Може и да научите нещо ново, да намерите своя устрем или да уловите своя моментум. TEDxMladostWomen – 30 май 2015, Арена Младост, София са дата и мястото.

Ако не, следващия път когато ви мине мисъл да вдигнете ръка срещу жена, сетете се за майка ви! Когато търсите сътрудник, въздържайте се от желанието си да я питате дали смята да ражда скоро, най-малкото защото и сестра ви ще трябва по някое време да си търси нова работа! Когато обмисляте промени в ръководния екип на вашата компания, мислете за това кой ще свърши работа, а дали пишка прав или седнал! Изобщо, опитайте се да се поставите на мястото на жената срещу вас. После приложете същия подход и към другите различни от вас!

Copyright © 2015 Borislav Kiprin. All Rights Reserved.