Еволюция – Не, драги ми Дарвин, Шкумбата бе прав!

Еволюция: В началото бе Големият взрив, камъни, ветрове, вода и после една клетка дето се разцепила на две, след това пак на две и т.н. Малко невъобразимо големи шарани с остри зъби и причудливи форми, които с течение на времето изгонили някои членове тяхното общество от голямата вода и ги пратили да се учат да дишат на сушата. После знаем как стават нещата с всякакви динозаври, големи студове, маймуни, хора в ерекция, с мисъл и така съвременният човек се родил.

Доста години по-късно се пръкнал и Дарвин, който успял да структурира всички тези факти в перспектива и се получила Теорията на еволюцията. Т.е иде реч за произход и развитие с модификации в следващите поколения. Човекът е еволюирал прародител на шимпанзе, примерно.

Години след появяването на „Произход на видовете“ се ражда и Шкумбата, който казва че специално е ходил до зоологическата градина и е стоял там дни, седмици,  месеци и едва ли не години наред, но не е видял маймуна да се превърне в човек. На това, обаче никой никога не е отделял повече внимание от колкото е нужно за да се посмее добре. Може би, защото Еволюцията е имала същата стратегия като тази на Майкрософт – Service Pack обновления до дупка и никой от тях не решаващ проблемите на предишната версия напълно и добавящ нови. Знае ли човек…

За мое най-голямо учудване обаче, се забелязва завръщане към корените на Хомо еректус, дори и доста по-ранни стадии от еволюцията на човекоподобната маймуна.  Все по-често се забелязва нечленоразделно бучене (да се чете логорея) и демонстративна експозиция на зачервени задни части. Ежедневно се наблюдава и взаимно пощене и отстраняване на ненужни паразитиращи елементи  и боклуци.  Хорът на шимпанзетата намира тема за възмущение и вдига врява да небесата и така няколко пъти на ден. Горилите, те милите гласуват „За” новия ред в племенния порядък за съблюдаване на мир и спокойствие, и решаване на диспути.

Изобщо, генетичният код бива все повече и повече опростяван за да може да приеме формата на напълно отзивчив дизайн с тенденция към адаптивен такъв.  И макар тази регресия и завръщане към корените да предизвиква умиление у мнозина,  тя спокойно може да бъде изследвана и документирана във всяко едно съвременно общество мечтаещо за граници с три морета.

Не, драги ми Дарвин, моите уважения, но Шкумбата бе прав! Време е за нова теория изследваща и доказваща, че човек не се учи от собствената си история и че не подлежи на постоянен прогрес и еволюция. Регресът видимо е възможен и това трябва да бъде отразено в нова версия на Голяма книга за дизайна на човешкия вид.

И понеже съм любознателен и се опитвам да науча повече за света, в който живея, какъв ли е анализът на Bunny Lava на теорията за Първоначалието. Приемаш ли предизвикателството, колега?

UPDATE

Bunny Lava при предизвикателство и отговори по подобаващо критичен и изобретателен начин с поста си “За траекториите (В отговор на едно предизвикателство)“. Четете! По-добър е от моя. :)

CC BY-NC-SA 4.0 Еволюция – Не, драги ми Дарвин, Шкумбата бе прав! by Borislav Kiprin is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.