Тик-так, тик-так – избори за президент на Република България

Часовникът на българската демокрация бие с всеки изминал ден един ритъм по-бързо. Настана отново време за избори за президент на Република България. За последните 27 години никога не сме били по-близо до тотално срастване на всички власти до такава степен на комфорт и прокарване на угодни някому решения и политики. Положението е премиер-парламент-прокурор-медии-премиер-парламент-прокурор-медии… Няма вече нищо свято, няма вече никакъв свян, няма вече ред и законност.

Парите на народа се прехвърлят от джоба на един избран в този на друг такъв. От време на време се заделят и по доста за да се плати мурафета пак на някой друг – я фалирала банка, я атомен реактор, я нерентабилен газопровод… Яко бецален, брат! И разбира се, за всичко е виновна държавата, ония в парламента и шепа богоизбрани, дето ги пишат по медиите.Средностатистическият българин, пресичащ на червено, минаващ на пряко и действащ на принципа “абе, знам че не е правилно, ама можели нещо тука да направим…” е винаги непричом. Избранниците ни са такива каквито ние си ги избираме.

И не, “Ми то няма за кого да гласувам.” не е социално отговорно поведение, не е далновидно и определено не е умно да се изрича на глас.

В палитрата от леви, десни, центриски, популистки и хора откровено будещи учудване, винаги може да се намери нещо близко до собствените виждания за народното и международното положение. За някои то даже е във форма на цилиндър и понякога съдържа кайма, но не винаги.

Да, вярно е, че нито левите са ни леви, нито десните са ни десни. А центристите ни са толкова в центъра, колкото Люлин в София. За това е добре човек да седне за десет минути и да напише на един лист какви качества, визии и мнения му е важно да има следващият президент на Република България.

За да дам пример, ще напиша моите 10 фактора при определяне за кого ще дам гласа ми:

 1. Да обича България и да милее за нейното минало, настояще и бъдеще. Да е български патриот, търсещ винаги най-доброто за България. Да не е –фил или –фобна нечия чужда култура или народ. Да е просто български патриот.
 2. Да е радетел за европейското минало, настояще и бъдеще на България. т.е. да не дири майка си в един източен съюз, на който сърбахме и още сърбаме попарата. А да търси най-доброто за България в обединеното европейско и евроатлантическо семейство.
 3. Да бъде стожер за равни права на всички български граждани независимо от тяхния етнос, вероизповедание, цвят на кожата и сексуална ориентация.
 4. Да бъде коректив и борец за промяна на статуквото.
 5. Да има мнение.
 6. Да не е бил по никакъв начин част от репресивния апарат и номенклатурата управлявали България до ноември 1989 г.
 7. Да може да говори членоразделно и да артикулира спокойно мнението, визията и стратегията си не само на български език, но и на поне един чужд такъв.
 8. Да не поставя държавните интереси пред тези на българските граждани.
 9. Да не обещава, че ще разследва кемтрейлсите в българското небе.
 10. Да не е подсъдим, с висящи присъди или осъждан в български или друг съд.

Как да си отговоря на тези въпроси?

 1. Търся в Гугъл информация за кандидатите.
 2. Гледам в YouTube или Vbox клипове от дебати, срещи с избиратели и т.н.
 3. Преглеждам уебсайта на кандидатите, за които се двуомя.
 4. Обсъждам с хора, които уважавам и на които ценя мнението.

Никой не би възразил, че в оставащите 5 дни и нещо човек може спокойно да отдели по 10-15 минути на ден за да състави списък, да прегледа кандидатурите и да се задълбочи в набавяне на информация за кандидатите, които представляват интерес и са най-близко до качествата от списъка.

Най-вероятно ще ви дадат и бюлетина с три въпроса за националния референдум. Той не е задължителен за гласуване, но ако имате желание можете да дадете мнение по него според инструкциите. Аз не смятам да пиша по тази тема. Реших, че няма да учавствам в него и ще гласувам само за президент.

При създалата се ситуация, положителните отговори на тези въпроси по-скоро биха дали повече сила на статуквото, отколкото да разрешат проблемите пред българската демокрация и българина в частност.

Мерете, режете и на 06.11.2016 подайте глас за този кандидат-президент, който ви е най-на сърце! Нашето бъдеще зависи само от нас.

Тик-так…

Copyright © 2016 Borislav Kiprin. All Rights Reserved.